Educatief Montessori speelgoed voor kinderen

Wat is Montessori speelgoed?

Als je op zoek bent naar leuk speelgoed voor kinderen is er volop aanbod, maar wat nu als je heel specifiek op zoek bent naar Montessori speelgoed? Bijvoorbeeld omdat dat op het verlanglijstje van de jarige job staat, of omdat je dit zelf wil kopen voor jouw kinderen? Wij helpen je op weg! We geven volop cadeau inspiratie over Montessori speelgoed voor kinderen van 0 tot en met 9 jaar oud.

Montessori is een onderwijstype gebaseerd op de ideeën van Maria Montessori. Het uitgangspunt van Montessori is dat kinderen een aangeboren drang hebben naar zelfontwikkeling. Het motto van Montessorionderwijs is: ‘help mij het zelf te doen’. Het is aan ouders en leerkrachten om deze aangeboren nieuwsgierigheid en drang om te leren te stimuleren en te ondersteunen met de juiste materialen. Daarom is er een breed aanbod aan leermaterialen en speelmaterialen ontwikkeld, speciaal om kinderen zelf te laten ontdekken, proberen en hun fantasie en nieuwsgierigheid te prikkelen.

Soorten Montessori speelgoed

Om de ontwikkeling van kleine en grote kinderen te stimuleren, zijn er verschillende soorten speelgoed beschikbaar. Deze materialen zijn te verdelen in de volgende categorieën:

Zintuiglijk materiaal; stimuleert de zintuigen. Taalmateriaal; stimuleert de ontwikkeling van taalbegrip. Rekenmateriaal; stimuleert getalbegrip en rekenvaardigheden. Kosmisch materiaal; stimuleert begrip van de wereld.

Montessori speelgoed herken je meestal snel in het aanbod omdat het vaak gemaakt is van natuurlijke materialen als hout, katoen, vilt en wol. Deze materialen zijn veiliger voor kleine kinderen en zijn realistisch vormgegeven. Daarnaast heeft het speelgoed vaak een duidelijk doel; het is vergelijkbaar met producten die volwassenen ook gebruiken of het spreekt bepaalde zintuigen aan.

Montessori baby speelgoed

Jonge baby’s hebben meestal niet veel speelgoed nodig. Ze zijn volop bezig met het ontdekken van hun omgeving en hun eigen lichaam. Na enkele maanden neemt de interesse in hun omgeving toe en kun je deze nieuwsgierigheid stimuleren met onderstaande speeltjes. Met behulp van Montessori speelgoed voor baby’s, wordt op een spelenderwijs de snelle ontwikkeling gestimuleerd.

Educatief Montessori baby speelgoed: Mobile

Een mobile voor in de wieg of box is ideaal voor de allerkleinsten. Het biedt iets uitdagends om naar te kijken en later ook om naar te grijpen. Er zijn mobiles verkrijgbaar met of zonder muziek en verkrijgbaar met allerlei verschillende speeltjes en kleurtjes.

Educatief Montessori baby speelgoed: Rammelaar

Een rammelaar is voor kleine baby’s ideaal om mee te spelen. Het speeltje maakt geluid, biedt mogelijkheden om de grip te oefenen en is vaak fijn om op te kauwen bij doorkomende tandjes. Rammelaars zijn in allerlei kleuren, materialen en uitvoeringen verkrijgbaar, vaak hebben stoffen of houten rammelaars de voorkeur.

Educatief Montessori baby speelgoed: Activiteitengym

Een activiteitengym of babygym kun je gebruiken om de baby te stimuleren wanneer deze op de rug of op de buik ligt. De houten constructie bevat leuke speeltjes die de aandacht trekken en waarmee gespeeld kan worden. De speeltjes zijn vaak van verschillende materialen en kleuren en kunnen ook geluid maken. Zo worden diverse zintuigen gestimuleerd tijdens het spelen.

Educatief Montessori baby speelgoed: Stapeltoren

De klassieke stapeltoren is ook echt een must have als het gaat om Montessori speelgoed voor kinderen tot 1 jaar oud. Houten montessori speelgoed, zoals een stapeltoren, heeft vaak ringen van diverse kleuren die het kind leert te stapelen in de juiste volgorde. Zo wordt namelijk ook de fijne motoriek gestimuleerd.

Montessori speelgoed voor peuters

Kinderen van 1 tot 3 jaar oud zijn volop bezig met het ontdekken van de wereld om hen heen. De ontwikkeling gaat snel en ‘zelf doen’ wordt steeds belangrijker bij het ouder worden. Ze willen graag de ‘grote mensen’ in hun omgeving nadoen en het Montessori educatief speelgoed staat voor peuters in deze fase centraal.

Educatief Montessori peuter speelgoed: Houten blokken

Houten blokken zijn onmisbaar in elk gezin met opgroeiende kinderen. De mogelijkheden met deze blokken zijn eindeloos. De blokken kunnen worden gestapeld, omgegooid, geteld en gesorteerd en er kan telkens weer iets nieuws mee worden verzonnen.

Educatief Montessori peuter speelgoed: Houten muziekinstrumenten

Vanaf deze leeftijd zijn houten muziekinstrumenten een ontzettend leuk cadeau. Ze hebben er jaren plezier van en het stimuleert de muzikaliteit en creativiteit. Bovendien is er volop keuze als het gaat om Montessori speelgoed zoals muziekinstrumenten. Er zijn castagnetten, trommels, blokfluiten, xylofoons, sambaballen en zelfs piano’s voor kinderen. Dit zijn leuke voorbeelden van Montessori speelgoed voor peuters, en ook om spelenderwijs muzikaliteit te stimuleren bij jonge kinderen.

Houten Montessori speelgoed voor kinderen vanaf 4 jaar

Kinderen van 4 tot 6 jaar oud beginnen net op de basisschool. Hun ontwikkeling maakt in deze periode een enorme sprong en bijna wekelijks zullen ze met nieuwe kennis en nieuwe vaardigheden thuiskomen. Dit kan met houten Montessori speelgoed thuis natuurlijk volop worden gestimuleerd.

Educatief Montessori speelgoed vanaf 4 jaar: Houten puzzel

Veel kinderen zijn gek op puzzelen en daarom vind je in het aanbod aan Montessori speelgoed voor kinderen van 4 jaar veel verschillende soorten houten puzzels. Er zijn puzzels met vormen, cijfers, letters en ook afbeeldingen verkrijgbaar om de fijne motoriek en het inzicht te stimuleren. Pas de moeilijkheid van de puzzel aan op de vaardigheden en de leeftijd van het kind.

Educatief Montessori speelgoed vanaf 4 jaar: Houten werkbank met gereedschap

Om papa en mama na te kunnen doen, is een houten werkbank met gereedschap ideaal. De kinderen kunnen houten plankjes aan elkaar bevestigen, bouwtekeningen maken en zelf hameren en schroeven.

Educatief Montessori speelgoed vanaf 4 jaar: Speelfiguren

Houten speelfiguren, poppenhuizen, wollen diertjes, Lego, Playmobil: al dit speelgoed stimuleert de fantasie van kinderen en geeft ze de kans om hun eigen wereld te creëren. Vanaf 4 jaar is dit Montessori speelgoed ideaal om cadeau te doen, en het blijft vaak nog jaren leuk om mee te spelen.

Educatief Montessori speelgoed voor oudere kinderen

Naar mate de kinderen ouder worden, worden de Montessori speeltjes ook steeds moeilijker. In deze fase staat de wetenschap, het universum en de verdere motorische ontwikkeling centraal. Het Montessori speelgoed daagt kinderen vanaf 6 jaar ook juist op deze vlakken uit. Vaak is het voor ouders van deze kinderen makkelijker om ze een verlanglijstje te laten maken, om ze zo zelf te laten kiezen wat ze leuk vinden. Vervolgens kun je er dan zelf voor kiezen om het Montessori speelgoed te kopen, of niet.

Experimenteersets

Voor kinderen van deze leeftijd zijn er allerlei leuke experimenteersets verkrijgbaar. Ze kunnen daardoor zelf ontdekken hoe magnetisme werkt. Ook leren ze hoe je vloeistoffen met elkaar kunt mengen voor toffe effecten, en hoe ze hun eigen vulkaan kunnen bouwen. Zo ontdekken ze spelenderwijs de wereld om hen heen.

Schaakspel

Deze leeftijd is ook ideaal om een schaakspel of een damspel cadeau te doen. Deze ingewikkelde spellen stimuleren strategisch denken en passen daarom perfect in het Montessorionderwijs en een Montessori opvoeding.

Tangram

Tangram puzzels zijn ontzettend leuk en uitdagend voor jong en oud. Met enkele blokjes maak je de vormen na die op de kaartjes staan. Met een tangram set daag je kinderen uit tot creatief denken.

Bordspel

Kinderen vanaf 7 jaar kunnen steeds meer bordspellen spelen. Ze zijn op een leeftijd dat ze de ingewikkelde regels goed kunnen begrijpen en het is de ideale manier om kinderen meer te leren over samenwerken, sportief gedrag en de beurt afwachten.

Op je wensenlijstje

Montessori speelgoed is er voor kinderen van 0-9 jaar oud en naast dat het vaak leuk is om mee te spelen stimuleert het ook de algemene ontwikkeling van kinderen. Montessori speelgoed is speelgoed dat kinderen helpt ontwikkelen, moedigt aan om te experimenteren en leert kinderen op een spelenderwijs dingen ontdekken. Ben je ook zo enthousiast geworden van Montessori speelgoed? Zit je er misschien aan te denken om Montessori speelgoed te kopen, maar vind je het lastig kiezen? Misschien is het leuk om een online verlanglijstje met je kind te maken voor bijvoorbeeld een volgende verjaardag! Het past trouwens ook goed op een Sinterklaas verlanglijstje of Kerst verlanglijstje. Zodra kinderen wat ouder worden kunnen ze via Wensenlijstjes.nl ook makkelijk online zelf een verlanglijstje maken, wel zo handig als ouder!

Copyright Wensenlijstjes.nl - van Tour Online